Ο Καρντόσο διδάσκει αμυντικό transition και κατοχή!

4816929Με τον νέο τεχνικό της ΑΕΚ, Μιγκέλ Καρντόσο κυκλοφορεί το περιοδικό της Ένωσης των προπονητών στην Αγγλία στο τεύχος του Ιουνίου. Ο Πορτογάλος κόουτς αναλύει στο Elite Soccer το αμυντικό transition και την κατοχή της μπάλας.

Στο τεύχος του Ιουνίου του Elite Soccer κεντρικό θέμα αποτελούν οι ασκήσεις του Μιγκέλ Καρντόσο πάνω στο αμυντικό transition και την κατοχή της μπάλας. Ο Πορτογάλος κόουτς της Ένωσης αναλύει τη φιλοσοφία του και τον τρόπο που προσπαθεί να μεταδώσει στους παίκτες του αυτό που έχει στο μυαλό του.
Συνοπτικά, όπως αναφέρει ο Καρντόσο στο εισαγωγικό σημείωμα των ασκήσεων που αναλύει, η προπόνηση πάνω στο αμυντικό transition, έχει να κάνει με το «τι ζητάμε από την ομάδα μας να κάνει όταν χάνει την μπάλα και πως περιμένουμε από τους παίκτες μας να αντιδράσουν. Θέλουμε από τους παίκτες μας να δράσουν αποφασιστικά για να περιορίσουν τις γρήγορες επιθετικές δυνατότητες των αντιπάλων καλύπτοντας την μπάλα και πρεσάροντας στον χώρο γύρω από αυτή».

Ο Καρντόσο συνεχίζει, λέγοντας πως «για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να θεωρούμε βασική αξία του παιχνιδιού μας το πρέσινγκ αφού χαθεί η κατοχή της μπάλας. Το να έχει κάποιος την κατοχή είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις ένα παιχνίδι, καθώς και να περιορίσεις τη δυνατότητα του αντιπάλου να μπει στο ματς και να καθορίσει τον ρυθμό. Όταν αντιδράς γρήγορα τη στιγμή που χάνεις την μπάλα, πρεσάροντας τον αντίπαλο, και κλείνοντας τα κενά γύρω από αυτή, επιτρέπεις στην ομάδα σου όχι μόνο να ανακτήσει την κατοχή, αλλά και ακόμα αυτό να μην συμβεί, τουλάχιστον να περιορίσεις μια γρήγορη αντεπίθεση του αντιπάλου, επιτρέποντας μια μεγαλύτερη αμυντική ισορροπία».

Η πρώτη άσκηση ξεκινάει με συνολικά 12 παίκτες και τέσσερις ομάδες των τριών παικτών, τους κόκκινους τους πράσινους, τους κίτρινους και τους μπλε. Οι τρεις από αυτές τις ομάδες συνεργάζονται για να διατηρήσουν την κατοχή της μπάλας με μια επαφή, ενώ οι κίτρινοι στην προκειμένη περίπτωση πρεσάρουν για να ανακτήσουν την κατοχή.

Ο παίκτης που θα καταφέρει να κλέψει την μπάλα έχει απεριόριστο αριθμό επαφών μέχρι να δώσει πάσα. Η ομάδα των μπλε, που έχασε την κατοχή, πρεσάρει πλέον τους κίτρινους, τους κόκκινους και τους πράσινους για την ανάκτηση της μπάλας.

Μία δεύτερη άσκηση του Καρντόσο είναι με δύο ομάδες των δέκα παικτών σε διάταξη 4-2-3-1, όπου οι μπλε έχουν την κατοχή της μπάλας, την οποία προσπαθούν να διατηρήσουν από τους κόκκινους. Οι μπλε μπορεί να χρησιμοποιήσουν τους παίκτες που βρίσκονται εκτός των ορίων του γηπέδου. Οι κόκκινοι πρεσάρουν για να πάρουν την κατοχή και οι μπλε παίρνουν ένα πόντο αν η μπάλα περάσει και από τους δέκα παίκτες που διαθέτουν.

Όταν οι κόκκινοι κλέψουν την μπάλα, τότε πρέπει να κάνουν τρεις πάσες πριν έχουν το δικαίωμα να πασάρουν σε έναν από τους δικούς τους παίκτες που βρίσκονται εκτός των ορίων του γηπέδου για να σκοράρουν ένα πόντο. Αφού έχουν χάσει την κατοχή, οι παίκτες των μπλε που βρίσκονταν εκτός των γραμμών μπορούν να μπουν μέσα και να πρεσάρουν μαζί με τους υπόλοιπους. Αν καταφέρουν και πάρουν την κατοχή, τότε πρέπει να κάνουν πέντε πάσες για να σκοράρουν ένα πόντο.

Με τον ίδιο αριθμό παικτών διεξάγεται και η τρίτη άσκηση του Καρντόσο, όπου οι μπλε εκδηλώνουν επίθεση προσπαθώντας να σκοράρουν στα μικρά τέρματα 1 και 2, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, χρησιμοποιώντας και τους συμπαίκτες τους που βρίσκονται εκτός των γραμμών του γηπέδου για να αναπτύξουν το παιχνίδι τους από τα άκρα.

Οι κόκκινοι προσπαθούν να πρεσάρουν για να κλέψουν την μπάλα και οι μπλε θα πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον δέκα πάσες πριν μπορέσουν να σουτάρουν σε ένα από τα δύο τέρματα. Σε περίπτωση που οι κόκκινοι κλέψουν, τότε οι παίκτες των μπλε που βρίσκονται εκτός των γραμμών μπαίνουν στο γήπεδο για να βοηθήσουν στο πρέσινγκ. Οι κόκκινοι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον τρεις πάσες πριν σουτάρουν στα μικρά τέρματα 3, 4 και 5 της εικόνας που ακολουθεί, λειτουργώντας έτσι μέσα στο παιχνίδι τόσο κάθετα, όσο και οριζόντια

Στην τέταρτη άσκηση του προπονητή της ΑΕΚ μία ομάδα των 10 ατόμων των κόκκινων που έχει την κατοχή της μπάλας εκδηλώνει επίθεση εναντίον μιας ομάδας των μπλε με οκτώ παίκτες, προσπαθώντας να σκοράρει σε τέρμα με τερματοφύλακα. Αν οι μπλε πάρουν την κατοχή προσπαθούν να σκοράρουν σε ένα από τα δύο μικρά τέρματα.

     
Copyright © 2000-2019, KASTELLIOTIS.NET 19 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ! - All Rights Reserved.
Το Kastelliotis.net υποστηρίζει τον υπεύθυνο στοιχηματισμό. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεπτείτε το GamCare και το Gamble Aware.