Οπωσδήποτε VAR… και μέχρι τότε, οπωσδήποτε ξενοι!

varΜε αφορμή τα τελευταία γεγονότα και τους μύδρους που εξαπέλυσαν ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας, αποκαλύφθηκαν για πολλοστή φορά τα μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την κυπριακή διαιτησία.

Πυρήνας των προβλημάτων είναι η προκατάληψη που υπάρχει στους κόλπους του κυπριακού ποδοσφαίρου εδώ και δεκαετίες, και για να είμαστε σωστοί, έως έναν σημαντικό βαθμό, όχι άδικα.

Πώς λοιπόν αντιμετωπίζεται η καχυποψία; Η εγκατάσταση και η χρήση του VAR είναι πλέον τα όπλα των ομοσπονδιών, αφενός για να μειωθούν τα διαιτητικά λάθη και, αφετέρου, για να εξαλείψουν την προκατάληψη.

Γνωρίσαμε το Video Assistant Referee στο Παγκόσμιο Κύπελλο και αποδείχθηκε περίτρανα ότι η τεχνολογία μπορεί να διορθώσει πολλά λάθη. Για παράδειγμα, με την ολοκλήρωση μόνο των ομίλων σφυρίχτηκαν επτά πέναλτι με τη χρήση του VAR, ακυρώθηκαν δύο πέναλτι, δύο κόκκινες κάρτες έγιναν κίτρινες, ενώ μέτρησαν δύο γκολ που αρχικά δόθηκαν ως οφσάιντ.

Για να μην πάμε στα διάφορα πρωταθλήματα που παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα: Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία και άλλα. Έπονται ακόμη πολλές χώρες, ακόμη και η Ελλάδα, οι οποίες θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία. Το VAR μπήκε στη ζωή μας και αλλάζει το ποδόσφαιρο όπως το γνωρίσαμε.

Ο Βασίλης Δημητρίου είχε να αντιμετωπίσει τις προάλλες μια εξαιρετικά δύσκολη φάση. Έπρεπε να τη δούμε πέντε και έξι φορές για να διαπιστώσουμε τι έγινε, αλλά ο ρέφερι δεν είχε αυτήν τη δυνατότητα. Αν υπήρχε το VAR και αποφάσιζε να το χρησιμοποιήσει, μάλλον θα άλλαζε την απόφασή του αφού δύο αναλυτές φάσεων (Χρίστος Σκαπούλλης και Γιαννάκης Κυπριανίδης) υποστήριξαν ότι έπρεπε να σφυριχτεί χέρι.

Παραδείγματα, βεβαίως, υπάρχουν πολλά και δυστυχώς θα έρθουν κι άλλες φάσεις, τις οποίες ο διαιτητής δεν θα μπορέσει να τις δει ολοκληρωμένες. Και προσέξτε, κάθε φορά που υπάρχει αμφισβητούμενη φάση η συζήτηση στρέφεται στο παρελθόν, δείγμα της τεράστιας προκατάληψης που υπάρχει στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Το VAR είναι το όχημα, λοιπόν, που θα μας οδηγήσει στη νέα εποχή.

Την αναγκαιότητα εγκατάστασής του την τονίσαμε και πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Το κυπριακό πρωτάθλημα θα παραμένει υποβαθμισμένο όσο δεν ακολουθεί τον δρόμο του εκσυγχρονισμού που χαράσσεται πλέον παγκόσμια. Δόξα σοι ο Θεός, η ΚΟΠ διαθέτει μπόλικα εκατομμύρια για να αρχίσει σιγά-σιγά να δημιουργεί τις συνθήκες εφαρμογής του συστήματος.

Τι κάνουμε όμως μέχρι τότε; Η λύση είναι δοκιμασμένη: ξένοι διαιτητές, τους οποίους όσες φορές φέραμε στην Κύπρο, το πρόβλημα της προκατάληψης μειώθηκε, για να μην πούμε εξαφανίστηκε. Και επιτέλους, δεν μπορεί το μοναδικό επιχείρημα για τη μη κάθοδο ξένων διαιτητών να είναι η υποβάθμιση της κυπριακής διαιτησίας, η οποία ούτως ή άλλως είναι υποβαθμισμένη στα μάτια του κόσμου. Δηλαδή, πόσο περισσότερο να υποβαθμιστεί όταν μετά από έναν αγώνα υπάρχουν ατέρμονες συζητήσεις γύρω από τη διαιτησία; Και εν πάση περιπτώσει, είναι προτιμότερο να υποβαθμιστεί η κυπριακή διαιτησία παρά να υποβιβάζεται στο σύνολό του το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Η ΚΟΠ οφείλει να πάρει αμέσως αποφάσεις διότι έρχονται κρίσιμα παιχνίδια, στη β’ φάση θα έχουμε μόνο ντέρμπι και πρέπει να προλάβει τα χειρότερα. Ο Γιώργος Κούμας επανέλαβε πολλές φορές πόσο σοβαρό θέμα θεωρεί τη διαιτησία, ενώ στις (11/9/2018, Active) υπογράμμισε: «Η τελευταία εικόνα που έχει ο κόσμος είναι η διαιτησία». Και εμείς αυτό λέμε, ότι επειδή η τελευταία εικόνα που έχει ο κόσμος είναι η διαιτησία πρέπει να ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις.

Επί προεδρίας Κούμα άρχισαν να προάγονται νέοι διαιτητές, ιδρύθηκε ακαδημία διαιτητών, αλλά δεν αρκούν για να καταπολεμηθεί ο πυρήνας του προβλήματος. Γι’ αυτό, αν η ΚΟΠ και οι διοικήσεις ενδιαφέρονται πραγματικά για την πρόοδο του κυπριακού ποδοσφαίρου οφείλουν να κάτσουν όλοι σε ένα τραπέζι και με νηφαλιότητα να βρουν λύσεις.
Η προκατάληψη δεν είναι μια λέξη χωρίς νόημα. Η προκατάληψη είναι υπαρκτή και ριζωμένη στο κυπριακό ποδόσφαιρο.


     
Copyright © 2000-2019, KASTELLIOTIS.NET 19 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ! - All Rights Reserved.
Το Kastelliotis.net υποστηρίζει τον υπεύθυνο στοιχηματισμό. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεπτείτε το GamCare και το Gamble Aware.